Spanska delikatesser i Stockholm som är värd att prova

Spanska delikatesser i Stockholm som är värd att prova

Erik Lundström
Erik Lundström
November 3, 2025

Har du någonsin smakat på riktig spansk skinka? Den smälter på tungan och smakar helt annorlunda än vanlig präglad skinka från mataffären. Stockholm erbjuder nu spanska delikatesser stockholm som tidigare bara fanns i Madrid eller Barcelona. Det är spännande för alla som älskar god mat och vill utforska nya smaker.

Hur spanska delikatesser kom till Stockholm

Intresset för spansk mat växte långsamt i Sverige under 2000-talet. Fler svenskar började resa till Spanien och upptäckte de fantastiska smakerna där. När de kom hem ville de ha tillgång till samma produkter. Företaget Salmantinos Delikatesser AB såg möjligheten och blev pionjärer inom området.

År 2012 började Salmantinos importera spanska produkter till Sverige. De startade med att leverera till restauranger och små butiker runt Stockholm. Året 2020 öppnades Supermercado på Södermalm en helt ny butik dedikerad till spansk mat. Det blev en vändpunkt för många stockholmare.

Efterfrågan har bara ökat sedan dess. Fler människor ville smaka på autentiska smaker från Spanien (och det kan man verkligen förstå). Idag finns det flera butiker som erbjuder allt från skinka till oliver och viner. Stockholm har utvecklats från en stad utan spanska delikatesser till ett riktigt destination för spansk matkultur.

Pata Negra-skinka och andra favoritprodukter

Pata Negra-skinka är stjärnan bland alla spanska produkter. Den kommer från en speciell svart ibericogrís som lever vilt i södra Spanien. Grisen äter ekollor och löv, vilket ger skinkan en unik, nöttig smak. Processen tar flera år skinka häng och torkas naturligt tills de blir perfekt.

Vad gör Pata Negra så speciell? Smöret i skinkan smälter redan när man tittar på den. Färgen är djuprött, nästan svart längst ut på kanterna. En tunn skiva räcker för att fylla munnen av smak. Det är därför den kostar mer än vanlig jamón kvaliteten är helt enkelt på en annan nivå.

Men det finns många andra produkter väl värda att prova. Spansk olivolja är röd och kryddig, perfekt på bruschettas eller i sallad. Oliver från Andalusien är stora och köttiga, helt andra än de små syltsodda sorterna hemma. Chorizo är en kryddig pølse som man kan äta råt eller steka på pannan. Det finns också manchego-ost en hård, hårdare mjölk-ost med mandelkaraktär.

Var du köper autentiska spanska delikatesser

Supermercado på Södermalm är långt den mest kända butiken för spansk mat i Stockholm. Den ligger på Folkungagatan och är en helt autentisk spansk livsmedelsbutik. Här hittar du allt från skinka och ost till konserver och kryddor. Personalen kommer ofta från Spanien och kan ge dig riktiga tips om vad som är gott.

Salmantinos Delikatesser är nästa favorit. De ligger också centralt i Stockholm och har ett enormt urval. Här kan du köpa både små mängder för att testa och större portioner för fester. Båda butikerna erbjuder även skivad skinka om du inte vill köpa en hel ben. Det är värdefullt om du bara vill experimentera utan att investera för mycket pengar.

När du väljer produkter, kolla på etiketten. Äkta Pata Negra har ofta en stor svart etikett med ett fotavtryck. Olivolja bör komma från första pressningen det står ofta "extra virgin" på flaskan. Fråga gärna personalen om råd. De älskar att prata om spansk mat och kan tipsa dig om nya favoriter.

Så serverar och kombinerar du spanska delikatesser

Det enklaste sättet att servera spansk skinka är som tapas. Ta ett bord och lägg fram skivor av skinka tillsammans med bröd, oliver och lite brun ost. Häll upp ett glas vin och du har redan en festa på gång (väl värt att försöka).

Vilka drycker passar best? Rioja-vin från norra Spanien är klassiskt det är rött, mjukt och passar perfekt till skinka. Sherry från Jerez är en annan bra vän. Det är en förstärkt vin som kan vara torr eller söt, och det kombinerar underbart med salt mat. En kall öl passar också överraskande bra.

Du kan också kreativisera hemma. Lägg skinka på en smörgås tillsammans med tomat och ajoli. Rosta bruschettas och lägg en bit manchego-ost och ett par skiffror skinka på varje bit. Häll spansk olivolja på en tallrik och doppa brödbitar i den tillsammans med lite persilja. Enkelt men otroligt gott.

Vanliga frågor om spanska delikatesser

Vad är Pata Negra egentligen?
Det är lufttorkad skinka från de svarta ibericogrisen. "Pata Negra" betyder bokstavligen "svart tassar" vilket refererar till grisens mörka hovar som är ett tecken på ren ibericoras.

Varför kostar det så mycket?
Processen tar flera år, grisen äter bara ekollor och villosor, och endast ett begränsat antal grisar kan klassificeras som äkta iberico. Allt detta gör produkten mycket dyr men också mycket värd pengarna.

Hur lagrar jag skinka hemma?
Håll den i kylskåpet i lufttät förpackning. En skivad portion håller i några dagar. En hel ben kan hänga i ett svalt utrymme i flera månader utan att ligga i kylen.

Kan jag beställa online?
Ja, både Supermercado och Salmantinos erbjuder onlinebeställning med hemleverans. Du kan också beställa från specialiserade webbplatser som säljer spansk mat.

Finns det billigare alternativ till Pata Negra?
Ja, jamón serrano är en annan lufttorkad skinka som kostar mindre men ändå är mycket god. Den kommer från vanliga vita grisar och är ett bra sätt att börja innan du investerar i premium-varianten.

Utforska stockholms spanska smakvärldar

Du bör verkligen besöka en av butikerna och provsmaka själv. Det finns så mycket att upptäcka nya olje-sorter, intressanta konserver och kryddor du aldrig sett förut. Stockholm erbjuder idag något som skulle varit omöjligt för bara några år sedan.

Börja med något enkelt. Köp en liten paket skivad jamón och ett bröd. Kombinera det med ett glas vin och se vad som händer. Många stockholmare har redan hittat sin nya favoritmat här kanske blir du nästa.

Dela:
Erik Lundström

Om Erik Lundström

Erik Lundström är en skribent för Delikatess Handel.