
Örneborgs bästa delikatesser

Det finns företag som gör mat. Och så finns det Örneborgs Delikatesser - ett företag som gjort mat till en konst sedan 1969. Om du älskar god mat och gärna pratar om smak, måste du höra om detta svenska företag. De skapar produkter som finns i svenska kök och matbutiker långt och brett. Från havssallader som smakar havet till majonnäs som gör varje rätt bättre. Det här är en historia om ambition, innovation och mat som faktiskt betyder något.
En familjhistoria som började 1969
Willy Örneborg startade sin dröm på Sveriges västkust. Det var 1969 när han grundade företaget som skulle bära hans namn. Han såg möjligheten att göra något bra - riktigt bra - från enkla råvaror. Företaget växte långsamt från början, men de växte säkert. Från ett litet företag blev det en verklig kraft i matbranschen. Idag är Örneborgs Delikatesser ett etablerat namn i Sverige (älskar att små företag blir stora ibland). Huvudverksamheten ligger i Askim och Kungsbacka, två platser på västkusten. Det är här maten görs dag efter dag, vecka efter vecka.
Från havssallad till pepparrot - vad producerar de?
Sortimentet hos Örneborgs Delikatesser är imponerande. De gör havssallader som smakar som sommaren i en skål. Majonnäs som är perfekt på mackor och i sallader. Dressingar för allt från grönsaker till kött. Brödspridningar som gör frukostsmörgåsen till något spesiell. Pepparrot för den som gillar lite skärpa. Färska såser som förvandlar vardagsmaten till något festligt. Tankarna på möjligheter blir nästan oändliga när man tittar på vad de erbjuder.
Majonnäsfabriken - ett stort steg för företaget
Ett stort beslut fattades när Örneborgs Delikatesser förvärvade Majonnäsfabriken. Plötsligt blev de ännu starkare. Nya produkter kom in i familjen - bär, flytande livsmedel, semiflytande produkter, sallader och röror. Det var inte bara en utvidgning. Det var en helt ny dimension för företaget (verkligen). De kunde nu servera en större marknad med fler produkter än någonsin tidigare. Tillväxten accelererade. Idag är denna förvärvningen en av de viktigaste milstolparna i företagets historia.
Så använder du Örneborgs produkter hemma
Du kan experimentera hemma med sina produkter på många sätt. Ta havssalladen - den är perfekt på fiskbröd eller som tillbehör till grillad fisk. Majonnäsen blir din nya favorit på mackor, i potatissallad eller blandad med vitlök till en smarrig dipp. Dressingen passar på allt från grön sallad till varmt tillagad broccoli. Pepparroten ger ett kick till ett enkelt rostat smörbröd. Försök kombinera flera produkter tillsammans. Du hittar säkert några nya favoritkombinatoner.
Bakom kulisserna - innovation och teknik
I Göteborg står fabriken där tekniken spelar huvudrollen. Nya maskiner gör produktionen snabbare och säkrare än tidigare. Effektiviteten ökar. Kvaliteten blir ännu bättre. Men företaget tänker på mer än bara snabb produktion. De bryr sig om miljön och hållbarhet. Nya förpackningslösningar reducerar avfall. Energianvändningen blir mindre. Det här är framtidstänkandet som gör skillnad - inte bara för företaget utan för hela planeten.
En del av Sisjö Intressenter
Örneborgs Delikatesser är inte ensam. De ingår i koncernen Sisjö Intressenter tillsammans med andra varumärken som Texas Food och Stenåkra. Det betyder att de är en del av något större - ett nätverk av företag som arbetar tillsammans. För butiker betyder det bättre sortiment och fler möjligheter. För kunder betyder det mer val och högre kvalitet. Detta samarbete skapar styrka på marknaden och gör att alla blir vinnare.
Nästa gång du är i matbutiken och ser en produkt från Örneborgs Delikatesser, vet du att det bakom står ett företag med historia, passion och verklig kompetens. Det är mat gjord med tanke på smak och kvalitet. Plocka en burk havssallad eller en tub majonnäs och testa hemma. Du kanske hittar din nya favorit. Mat som denna förtjänar en plats i ditt kök.

Om Erik Lundström
Erik Lundström är en skribent för Delikatess Handel.


